Fernox Refractometer - fagyálló szint mérő Nagyítás

Fernox Refractometer - fagyálló szint mérő

55586

Termék elérhetőség: Megrendelésre, várható kiszállítás 3 munkanap

60 621 Ft

Leírás

Törésmutató
Az anyag törésmutatója optikai mérőszám, amely azt mutatja meg, mennyire képes meghajlítani a belépőfényt. A törésmutató felhasználható a vízben oldott anyag koncentrációjának meghatározására a víz és a vizsgált anyag törésmutatója közötti különbség révén. Minden glikol alapú fagyálló eltéríti a fényt, és ez a tulajdonság felhasználható az adott kezelés koncentrációjának meghatározására.

Hogyan használjuk

A refraktométernek állítható nézőkéje van. Ha a felhasználó általában szemüveget visel, lehet, hogy a skála élesebb szemüveg nélkül. A skála 20 ±2 C melletti használatra van kalibrálva a mellékelt ábrák szerint. Ha e tartományon kívül eső hőmérsékleteken használják, célszerű újra kalibrálni – ld. a termékhez mellékelt használati utasításban ismertetett 1-3 lépést.
Vízrendszerben a fagyálló koncentrációjának meghatározásakor célszerű két vagy három leolvasás átlagát venni, ha van erre idő.

Vizsgálat eljárás

1. A vizsgált oldatból tegyen egy kis mintát tiszta edénybe. Ügyeljen rá, hogy a mintában ne legyen
szemcse, ami megkarcolhatja a prizmát.
2. Hagyja a mintákat lehűlni szobahőmérsékletre (20 ±2 C) a vizsgálat előtt. A nagyon forró minta oldatok megkarcolhatják az üveg prizmát, és ráadásul pontatlan eredményeket adnak.
3. Nyissa ki az eszköz végénél lévő megvilágító lapot, a legtávolabbra a nézőkétől, és tegyen egy-két csepp minta oldatot a prizmára. Csak műanyag aplikátor rudakat használjon, mivel a prizma üveg viszonylag lágy, és könnyen megkarcolható.
4. Zárja le a megvilágító lapot, és irányítsa az eszközt a megfelelő fényforrás felé. A nézőkén át tekintve egy körkörös mező látható a közepéig húzódó függőleges skálával. Ha optikailag aktív anyag van a mintában, a mező horizontálisan kettéválik sötét és világos területre. A helyzet, amikor a világos és sötét közötti szétválasztási vonal keresztezi a függőleges skálát, az a pont, ahonnan az értéket le kell olvasni.
5. Válassza ki a megfelelő ábrát a vizsgált fagyálló típusához, pl. Fernox Alphi-11-hez. Hasonlítsa össze a % BRIX értéket az ábrával, és olvassa le a fagyálló koncentrációját, s hasonlítsa össze az útmutatóban megadott koncentrációkkal.