Raychem ETL önszabályzós fűtőkábel

R-ETL-A

Bővebb leírás

Termék elérhetőség: Készleten, várható kiszállítás 1-2 munkanap

Raktáron található mennyiség: 122 darab

4 380 Ft

Leírás

Raychem R-ETL Önszabályozó fűtőkábel

Az R-ETL önszabályozó fűtőkábel csővezetékek fagymentesítésére lett kifejlesztve. Önszabályozó tulajdonságainak köszönhetően egyszerűen tervezhető és kivitelezhető, tetszőleges hosszra vágható, túlhevülés veszélye nem áll fenn, átlapoláskor sem ég át. A gyári tartozékrendszernek köszönhetően könnyedén és gyorsan csatlakoztatható az elektromos hálózathoz valamint a vezérlő egységhez. Az R-ETL önszabályozó fűtőkábel praktikus megoldást biztosít a csővezetékek kísérőfűtéséhez. Alkalmas réz, rozsdamentes acél, műanyag és vegyes anyagú csővezetékekhez egyaránt.

Szerelhető a cső külső felületére és a cső belsejébe egyaránt.

Kábeltípus R-ETL
Névleges teljesítmény 10 W/m 5°C-on fémcsövön
20 W/m 5°C-on vízben
Névleges feszültség 230 VAC
C típusú áramköri kismegszakító max. 10 A
Max. áramkörhossz 100 m, 10 A - csőre fektetve
60 m, 10 A - vizes közegben
Min. hajlítási sugár 10 mm
Max. működési hőmérséklet 65°C
Kompatibilis szabályozó egység AT-TS-13
Jóváhagyások CE / VDE

 

FrostGuard – az egyszerűség és gyorsaság jegyében
A Raychem FrostGuard R-ETL kábelből kialakított fűtőkábel csomag, mely csőbe vagy csőre rögzítve védi meg a csővezetéket a fagyástól. A csatlakozóval ellátott megoldás nem igényel speciális műszaki tudást, egyszerűen rögzíthető és azonnal csatlakoztatható a konnektorba. 10 különböző méretben kapható (2m-től 25m-ig).

 

Tervezési segédlet

Fagyvédelem -20°C környezeti hőmérsékletig.

Csőátmérő
Hőszigetelés
vastagsága
15
1/2"
22
3/4"
28
1"
35
5/4"
42
6/4"
54
2"
67
2 1/2"
76
3"
108
4"
125
5"
10 mm R-ETL * * * * ** **
15 mm R-ETL R-ETL R-ETL * * * * ** **
20 mm R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL * * * ** **
25 mm R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL * * * **
30 mm R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL * * *
40 mm R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL * *
50 mm R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL R-ETL *

* Nagyobb teljesítményű önszabályzó fűtőszalag szükséges (pl. FroStop-Black 18 W/m +5°C-nál)
** Nagyobb teljesítményű önszabályzó fűtőszalag szükséges (pl. WinterGard FS-B-2X 26 W/m +5°C-nál)

 

Szerelési útmutató

Az R-ETL önszabályzó fűtőkábelek telepítését mindig a szerelési utasításoknak megfelelően kell elvégezni!
Ügyelni kell arra, hogy a kábelt feltekert állapotban ne helyezzük feszültség alá. Az önszabályzó fűtőkábel áramvezetőit a végelzárások kialakításakor ne kössük össze, mert akkor rövidzárlatot idézünk elő.
Kivitelezés előtt vizsgáljuk át a kábelt, hogy a szállítás során esetlegesen keletkező sérüléseket idejében észleljük. Győződjünk meg arról, hogy a fűteni kívánt technológián minden nyomáspróbára sor került, a csővezeték végleges festék bevonattal van ellátva (festésnek vagy bevonatnak érintésre száraznak kell lennie), valamint a cső felületén található durva éleket, érdes felületeket, éles széleket stb. simítsuk el vagy ragasszuk le.
A fűtőkábelt mindig a csővezetékek alsó körívére 45°-os szögben kell rögzíteni. A csővezetékek fagymentesítésére a hőszigetelés vastagságok függvényében többnyire elegendő egy, a csővezetékkel párhuzamosan fektetett fűtőkábel beépítése.
Nagyobb átmérőjű csövek esetén megfelelő megoldás lehet két párhuzamosan fektetett R-ETL fűtőkábel, vagy egy szál nagyobb teljesítményű (pl. FroStop Black, FS-B-2X) önszabályozó fűtőkábel beépítése.
Csőhajlításoknál mindig a külső köríven vezessük a fűtőkábelt. Fém csövekre kábelkötegelővel vagy üvegszálas rögzítő szalaggal (0,3 – 0,5 méterenként), műanyag csövekre öntapadó alumínium fóliával (csővezetékkel párhuzamosan) rögzítsük a fűtőkábeleket. (Fém rögzítő bilincsek használata nem megengedett!) Az ATE-180 használata javítja a hő átvitelt és növeli az önszabályzó fűtőkábel teljesítményét (~10%).
Csőfelfüggesztéseknél a fűtőkábelt mindig a rögzítő gyűrűn kívül vezessük. Azoknál a falátvezetéseknél, ahol a fűtőkábelre nem kerül hőszigetelés, a fal előtt és után is megnövelt fűtőteljesítmény (fűtőszalag hurok) szükséges. Szerelvényeknél (pl. szelepek, karimák, stb.) a bonthatóság miatt mindig fűtőkábel hurkot kell kialakítani, amit rá kell tekerni a szerelvényre. Előírás szerint 30mA-es áramvédő kapcsoló beépítése szükséges az elosztó szekrénybe (500 méterig összesített fűtőkörönként). A termosztátok érzékelőit mindig a csővezetékre, a fűtőkábellel átellenes oldalra rögzítsük.
A hőszigetelésen kívülre előírás szerint 5 méterenként figyelmeztető címkéket („Elektromosan fűtött”) kell elhelyezni.

 

Rendszerellenőrzés

A szigetelés ellenállást a telepítés után és a hőszigetelés burkolása után is meg kell mérni az L/N (együtt) és a PE között és be kell vezetni a mérési jegyzőkönyvbe! Minden munkafolyamat előtt és után ajánlott a fűtőkábel vizuális és műszeres átvizsgálása az esetleges mechanikai sérülések észlelése és kijavítása érdekében.